Kundehistorie – Elin Vanja, 70 år

Dette innlegget er skrevet av en tidligere klient, som har gitt tillatelse til at artikkelen kan publiseres

 

Historien til Elin: Varige endringer og treningsglede

Før det første møtet med Treningsfysio hadde jeg bare fått styrketreningsøvelser, jeg skulle gjøre hjemme. Jeg oppsøkte Treningsfysio og Henning i februar 2023 for å få nye øvelser. På grunn av begynnende artrose i venstre kne, hadde legen anbefalt fysioterapi og trening. Det jeg husker fra den første samtalen med Henning var spørsmålet om jeg var motivert for å trene. Dette spørsmålet var uventet – men siden jeg hadde et ønske om behandling/trening, svarte jeg bekreftende på det. Alt jeg ville, er å holde meg frisk og i god fysisk form.

Et godt samarbeid

I det første møtet snakka jeg om at jeg trengte nye strikk til hjemmeøvelsene. «Strikk behøver du ikke, vi skal jobbe på en annerledes måte», var svaret. Jeg la merke til at fysioterapeuten brukte pronomenet vi. Treningen skulle være et samarbeid.
Målet med treningen var å styrke kjernemuskulatur og kondisjon. Å bedre kondisjonen var viktig fordi jeg skulle vandre i de finske fjellene i Kilpisjärvi ved grensa til Troms fylke. Jeg skulle gå sammen med folk som var mye yngre enn meg, og ville på ingen måte være den som ikke mestret. Vi skulle å gå på fjellet Saana, som er ca 1000 meter over havet. Jeg nådde målet – med både styrke og kondisjon, og var slett ingen sinker.

Samarbeidet med fysioterapeuten var givende. Instruksene ble gitt på en god og rolig måte slik at jeg forsto hva jeg skulle gjøre. Jeg forsto også at fysioterapeuten ville meg vel og hadde tillit til at jeg kunne klare øvelsene. Etter øvelsene var spørsmålet: «Var
der tungt», og jeg svarte: «Ja, litt».

Motiverende trening gir varige endringer

Det er sant at jeg var motivert – noen øvelser var såpass morsomme at jeg øvde hjemme, særlig på øvelsen «utfall m/ hopp». Andre øvelser jeg øvde på var balanseøvelser og styrkeøvelser for lår og legger. Å arbeide med vekter på ulike måter hadde jeg ikke gjort
før, så det var en ny og god opplevelse. I juli 2023 var perioden over. Grunnen til at vi lyktes med prosjektet var innstillingen
fysioterapeuten hadde til pasienten og pasientens tillit til fysioterapeuten kompetanse. Mestringsfølelse og gode erfaringer ga inspirasjon til å fortsette med videre trening.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *