Trening på grønn resept og digital helseveiledning: Nøkkelen til å reduserte helsekostnader i Norge?

Norges syn på «Grønn Resept»

Torsdag 30. mars ble Helsepolitisk barometer 2023 presentert, som markerer Norges mest omfattende studie om nordmenns holdninger til helsepolitiske temaer. Denne studien, utført av Kantar, har blitt gjennomført årlig, og 2023-utgaven er den åttende iterasjonen.

Årets utgave av undersøkelsen har introdusert et nytt segment som retter søkelyset mot folks meninger om trening på «grønn resept». Bakgrunnen for dette er den økende sykdomsbyrden som følge av livsstilssykdommer og muskel- og skjelettlidelser i samfunnet.

Spørsmålet som ble stilt til befolkningen var:

«Forestill deg at individer med lidelser som høyt blodtrykk, type 2 diabetes, alvorlig overvekt, eller muskel- og skjelettplager kunne fått dekket kostnader for trening og livsstilsendring av sin fastlege. Ville du sett på en slik ordning som positiv eller negativ for samfunnet?»

Responsen var bemerkelsesverdig. Hele 78 prosent av befolkningen uttrykte støtte for denne ideen. Bare 5 prosent var imot, mens de resterende 18 prosent var usikre eller følte at det ikke hadde noen betydning (se graf 1)

Det er også verdt å merke seg at digital helseveiledning kan integreres som en del av denne «grønne resepten». Dette vil gi folk tilgang til digitale ressurser og veiledning for å støtte deres helse- og livsstilsendringer.

Trening på Grønn Resept

Vi i Treningsfysio mener at trening på grønn resept er en løsning for fremtiden. Det gir pasienter en mulighet til å motta behandling gjennom trening som en del av deres helsetilbud. Frisklivssentralen i Bodø kommune er et lavterskel tilbud for alle som ønsker å komme i form og/eller endre levevaner. Med en eldrene befolkning og fremtidsutsiktene som er nå, vil det derimot være nødvendig at det kommer flere tilbud på banen. Bodø har også personlig trener utdanning gjennom Nord universitet, noe som vi i Treningsfysio mener vil være svært viktig å opprettholde. Dette kan bidra til å utdanne dyktige trenere som kan jobbe mot en bedre folkehelse.

Det er mange grunner til å ta i bruk digital helseveiledning. Med stadig flere studier som støtter effektiviteten av trening som behandling, er det ingen tvil om at digital helseveiledning og trening på grønn resept er fremtiden for helsetjenester i Norge. Som tidligere nevnt i en annen artikkel fra Treningsfysio.no har Helse-Norge har en årlig prislapp på hele 418 milliarder kroner ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) i 2022.  Over 90 prosent av denne helsebyrden stammer fra livsstilssykdommer som kunne vært unngått med regelmessig fysisk aktivitet og et balansert kosthold.

Beskrivelse av graf 1: Grafen vil vise en tredelt sirkeldiagram med følgende prosenter: 78% (i rødt): Støtter ideen om "Grønn Resept" 5% (grønt): Imot ideen 18% (i grått): Usikre eller ingen betydning

Hvorfor er dette viktig for Norge?

Med økende helsekostnader og en aldrende befolkning, leter Norge etter bærekraftige løsninger for å opprettholde en sunn befolkning. Ved å integrere online coaching/personlig trening og andre digitale helseverktøy som en del av ‘grønn resept’, kan Norge og Bodø kommune potensielt redusere helsekostnader samtidig som de forbedrer folkehelsen.

Digital helseveiledning

I dagens digitale tidsalder har behovet for digital helseveiledning blitt mer fremtredende enn noen gang. Med stadig flere mennesker som søker etter digitale alternativer for helse- og treningsveiledning, kan bedrifter som tilbyr nettbasert personlig trening og fysioterapi-tjenester bli viktige ressurser for fremtiden. Gjennom vår tjeneste Personlig Trening, tilbyr vi både digital og fysisk oppfølging. Fysisk oppfølging gjelder per dags dato bare i Bodø.

Hvordan bidrar Treningsfysio?

Med et team av erfarne fysioterapeuter, tilbyr vi en rekke tjenester: fysioterapi, personlig trening, og hjemmefysioterapi. Fysioterapi og hjemmefysioterapi gjelder kun i bodø kommune, men personlig trening tilbys over hele landet. Vi har fysioterapeuter som utdanner seg til digitale helseveiledere, og bidrar i forskningsprosjekter opp mot trening på grønn resept gjennom ABEL. 

Det er tydelig at digital helseveiledning og ‘grønn resept’ kan spille en nøkkelrolle i Norges fremtidige helsevesen. Helsekompasset trenger justering, og vi må ha motet til å styre mot Det Friske Skiftet. Å lede helsesektoren mot en gunstig kurs krever tilpasning og innovative tiltak. 

Hvis du har spørsmål eller ønsker å ta kontakt, kan du besøke vår kontakt oss side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *