Trening på grønn resept: Fremtidens helsetilbud i Norge?

Det er ikke til å stikke under en stol at fysisk aktivitet er en av nøklene til god helse. Det sies at om legen kunne pakket alle fordelene ved trening inn i en pille, ville den uten tvil vært verdens mest populære medisin. Nettopp derfor er konseptet «Trening på grønn resept» blitt en stadig mer aktuell diskusjon i Norge.

Hva betyr «Trening på grønn resept»?

Ganske enkelt forklart betyr det at en lege kan «foreskrive» trening som en del av et behandlingsforløp. Det er ikke en tradisjonell resept i form av medisinering, men snarere en anbefaling om å være fysisk aktiv. 

«Om legen kunne pakket alle fordelene ved trening inn i en pille, ville den uten tvil vært verdens mest populære medisin.»

Utfordringer med grønn resept-ordningen

Grønn resept-ordningen har vært uendret og inaktiv i over 20 år. Gitt de nåværende og fremtidige helseutfordringene, er det tydelig at vi trenger en fornyelse av denne ordningen. Helse Norge har en enorm årlig kostnad på 418 milliarder kroner, som viser at behovet for forandring er stort. Det er bekymringsfullt at over 90% av helsebyrden kommer fra forebyggbare, ikke-smittsomme sykdommer (SSB, 2022). En revitalisert Grønn resept, med fokus på individuell oppfølging, kan være løsningen for å oppmuntre til økt fysisk aktivitet og et sunnere kosthold. For å ta steg i riktig retning for helse-Norge, må vi være villige til å omstille oss og utforske nye, forebyggende tiltak.

Hvordan fungerer det hos Treningsfysio.no?

Våre fysioterapeuter i Bodø har videreutdanning innenfor trening og ernæring. Som en av tjenestene våre tilbyr vi personlig trening, både fysisk og digital for å hjelpe folk å nå sine helsemål. Vi ser et stort potensiale for bedre folkehelse gjennom tilpasset trening- og kostholdsveiledning, og rådgiving iht. livsstilsendringer.

Et tettere samarbeid mellom leger og fysioterapeuter for trening på grønn resept vil kunne gjøre det lettere for pasienten å komme i gang med de tiltakene som vil kunne skape varige endringer. Kostnaden for helseveiledning fra fysioterapeut/personlig trener må dekkes av pasienten selv. Treningsfysio tilbyr derimot en kostnadsfri kartleggingssamtale og et generelt treningsprogram, som i visse tilfeller kan være nok til å få noen i gang.

Fordelene ved digital helseveiledning i denne sammenheng

Med teknologiens fremskritt er digital helseveiledning blitt en revolusjonerende måte å få tilgang til kvalifisert helsepersonell eller online coacher, som har vært i vinden i det siste.

  1. Komfortabelt: Du trenger ikke å forlate hjemmet ditt eller bli sett på senteret med en personlig trener, da noen kan oppleve dette som ubehagelig.

  2. Tilgang til eksperter: Uavhengig av hvor du bor i landet har du tilgang til helseveiledning (fysiske konsultasjoner hos oss er kun tilgjengelig i Bodø).

  3. Personlig trening: Vi skreddersyr treningen din basert på dine behov, og analyserer treningen med bruk av video og statistikk

  4. Støtte: Vi tilbyr tett oppfølging gjennom online coaching/personlig trening på nett via app. I appen har du tilgang til chat med fysioterapeuten/treneren din 24/7.

 

«Trening på grønn resept bør være mer enn bare en enkel anbefaling om å bli mer fysisk aktiv» 

Offentlig støtte i fremtiden?

Det er flere årsaker til å bruke trening som en medisinsk intervensjon, finansiert eller delvis støttet av det offentlige helsevesenet, for å forbedre folkehelsen og redusere samfunnskostnadene forbundet med helseproblemer. Her er noen nøkkelpunkter som understøtter denne ideen:

  1. Forebygging av kroniske sykdommer: Regelmessig fysisk aktivitet er vist å være effektiv i forebygging og håndtering av flere kroniske tilstander som hjertesykdom, diabetes, og noen former for kreft. Ved å redusere forekomsten av disse sykdommene kan samfunnet oppleve en nedgang i helseutgifter.

  2. Forbedring av mental helse: Trening er også kjent for å forbedre mental helse ved å redusere symptomer på depresjon og angst. Et sunnere samfunn med bedre mental helse kan øke produktiviteten og redusere kostnader knyttet til mental helse.

  3. Økt arbeidsproduktivitet: Fysisk aktive individer rapporterer ofte høyere nivåer av energi, bedre konsentrasjon på jobben og lavere sykefravær. Dette kan føre til bedre jobbprestasjoner og et totalt lavere syke, noe som igjen kan ha en positiv effekt på økonomien.

  4. Aldring og mobilitet: Ved å oppmuntre til aktivitet blant eldre kan trening på grønn resept bidra til å opprettholde mobilitet og uavhengighet i eldre år, noe som potensielt reduserer behovet for dyre helse- og omsorgstjenester.

  5. Sosial inkludering og likestilling i helse: Grønn resept kan bidra til å demokratisere tilgangen til helsefremmende ressurser ved å tilby støtte til de som kanskje ikke har råd til eller tilgang til treningssentre eller andre fysiske aktiviteter.

Å investere i trening på grønn resept krever imidlertid oppstartskostnader og en strategi for implementering og oppfølging. Det vil også kreve en kulturell endring både innenfor helsevesenet og bredere i samfunnet, der fysisk helse og forebyggende tiltak vektlegges mer. Dette tilnærmingen har potensiale til ikke bare å redusere direkte helseutgifter, men også å forbedre livskvaliteten for mange mennesker. I en verden hvor helsetjenestene stadig utvikler seg, kan både fysiske og digitale løsninger for «Trening på grønn resept» potensielt spare samfunnet for store utgifter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *